Verenigingen

Info & richtlijnen

Hoogstraten Herstart het verenigingsleven en de vrijetijdsbesteding. COVID-19 stuurde 2020 al aardig in de war. Het is op vele vlakken zoeken naar oplossingen, waarschijnlijk ook voor jou als vereniging.

Net als jij merken we de overdaad aan informatie en hoe moeilijk het is om deze steeds juist te kunnen filteren. De opeenvolgende wijzigingen maken het immers niet eenvoudig om overzicht te houden op wat nu wel of niet kan/mag.

Graag geven onze vrijetijdsdiensten op deze pagina meer informatie mee. Je vindt hier terug welke websites en instanties zij zelf raadplegen om het meest actuele en correcte overzicht te vinden omtrent COVID-19 en sectorale maatregelen, de regels zoals door de federale overheid gecommuniceerd en een aanvraagformulier voor printmaterialen.

(Laatste update: 8/05/2021)

Steunmaatregelen voor verenigingen

De gemeenteraad van juni keurde reeds een 1ste fase aan maatregelen goed om verenigingen in Hoogstraten te helpen met de heropstart. Een volledig overzicht vind je via deze link. 

 

Raadpleeg de meest actuele info op sectorwebsites

Coronawebsite van de federale overheid: https://www.info-coronavirus.be/nl/

Alle informatie van Stad Hoogstraten: https://www.hoogstraten.be/samentegencorona

Volgende maatregelen gelden voor sport (update 8 mei):

 • Voor kinderen tot 12 jaar (geboren 2008 of later)

  - Bij voorkeur sport je outdoor
  - Trainen met contact is toegelaten in een groep van max. 10 personen indoor en 25 personen outdoor(sportbegeleider niet meegerekend)
  - Wedstrijden met deelnemers van verschillende clubs (tornooi, competitie, interclub, …) zijn niet toegelaten
  - Er wordt geadviseerd om 1 hobby te kiezen om het aantal groepen waarmee je samenkomt te beperken. 

 • Voor kinderen van 13 tot 18 jaar (geboren 2007 tot 2002)
  - Indoor sporten niet toegelaten
  - Outdoor of in het zwembad is trainen met contact toegelaten in een groep van max. 25 personen (sportbegeleider niet meegerekend)
  - Wedstrijden met deelnemers van verschillende clubs (tornooi, competitie, interclub, …) zijn niet toegelaten
  - Er wordt geadviseerd om 1 hobby te kiezen om het aantal groepen waarmee je samenkomt te beperken. 

 • Voor personen vanaf 19 jaar
  - Enkel outdoor sporten of in het zwembad toegelaten met contact en in groepen van max. 25 voor georganiseerde sportactiviteiten bv door vereniging (inclusief begeleider).
  - Niet georganiseerd sporten volgt de regels van het samenscholingsverbod (max. 10 personen incl begeleider zonder contact) 

 • Zwembaden zijn open sinds 1 december (behalve de recreatieve onderdelen en subtropische zwembaden)
 • Fitnesscentra en bowlingzalen zijn gesloten, ook voor kinderen
 • Kleedkamers en douches blijven gesloten, behalve bij sportkampen en LO-lessen en in het zwembad
 • Sportkantines blijven gesloten. De open terrassen van kantines, restaurants en andere drankgelegenheden mogen openen volgens de modaliteiten voor de horeca en het buitenprotocol van de horeca.
 • Protocol sportkampen is aangepast voor sportkampen tussen 8 mei en 24 juni. Tegen zomervakantie wordt dit nog aangepast voor de dan geldende richtlijnen. 
 • Professionele sporten en topsport zijn mogelijk mits toestemming bevoegde minister
 • Publiek is niet toegelaten, behalve 1 persoon van het huishouden bij kinderen tot 13 jaar of 1 begeleider bij een G-sporter

Meer informatie:

Link naar protocol:

Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen, neem dan contact op met de sportdienst via mail naar sport@hoogstraten.be.

Momenteel gelden nog steeds strenge beperkingen op socioculturele activiteiten. Er wordt echter voorzichtig perspectief geboden naar een heropstart van bepaalde activiteiten. 

De meest actuele informatie voor de culturele sector vind je op de website van het Departement Cultuur, Jeugd en Media

Mogelijks volgen er vanaf 19 april versoepelingen voor de culturele sector. Dit blijkt uit het Buitenplan dat je hier kan lezen

Indien er opnieuw activiteiten mogelijk zijn, kan je hier de geldende protocollen raadplegen

Heb je specifieke vragen rond culturele activiteiten en wat er momenteel wel of niet mag? Dan kan je deze FAQ raadplegen