Leegstand en verwaarlozing

Inhoud

Soms staan woningen en gebouwen gedurende lange tijd leeg of worden ze niet degelijk onderhouden. De eigenaar loopt niet alleen mogelijke huurinkomsten mis, maar ziet mogelijks ook de waarde van het pand dalen. Deze leegstaande en verwaarloosde panden zijn vaak ook een bron van ergernis voor de buurtbewoners. Bovendien is het een gemiste kans voor gezinnen die op zoek zijn naar een woning.

Leegstand en verwaarlozing

Stad Hoogstraten zet al sinds 2010 in op de aanpak van leegstaande panden via een gemeentelijk leegstandsregister. In dit register staan woningen en gebouwen die minstens 1 jaar leeg staan.
Sinds 2017 is het aanpakken van verwaarloosde panden eveneens een gemeentelijke taak. In het register van verwaarloosde panden staan woningen en gebouwen die uiterlijk ernstige gebreken vertonen. Indien een pand zowel leegstaand als verwaarloosd is, is het mogelijk dat een pand op beide registers terecht komt.


We trachten leegstand en verwaarlozing te voorkomen door deze panden in kaart te brengen en de betrokken eigenaars op de hoogte te brengen en te ondersteunen. Als eigenaar van een leegstaand en/of verwaarloosd pand kan je bv. overwegen om het pand te renoveren (waar diverse premies voor beschikbaar zijn), te verkopen of te verhuren. Dit kan dan zowel via de gewone huurmarkt als via een sociaal verhuurkantoor.

Vanaf 2020 hebben we een heffing ingevoerd op leegstaande en verwaarloosde panden. 

Naar top