Stad Hoogstraten|VisitHoogstraten|UiT in Hoogstraten
Waarom is vroegtijdige opsporing van borstkanker zo belangrijk?
Borstkanker is de meest voorkomende kanker bij vrouwen in Vlaanderen. Een screeningsmammografie kan borstkanker in een vroeg stadium opsporen, zelfs nog vóór je een knobbeltje kan voelen. Als borstkanker in een vroeg stadium ontdekt wordt, is de kans op volledige genezing veel groter. En zal de behandeling meestal minder zwaar zijn.
 
Wie kan deelnemen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker?
Borstkanker komt voor bij vrouwen van alle leeftijden, maar het meest bij vrouwen boven 50 jaar. Daarom kunnen deze vrouwen in Vlaanderen om de twee jaar een kwaliteitsvolle screeningsmammografie laten nemen. Het bevolkingsonderzoek richt zich naar vrouwen van 50 tot en met 69 jaar die niet worden opgevolgd voor kanker of de voorbije twee jaar niet werden onderzocht. Behoor je tot deze groep? Dan krijg je 3 of 4 weken vooraf een persoonlijke, schriftelijke uitnodiging van het Centrum voor Kankeropsporing (CvKo) met een voorstel van afspraak.
Ofwel kan je er terecht met een voorschrift van je dokter. Let op: zonder afspraak kan je geen mammografie laten uitvoeren.
 
Waar kan je deelnemen aan het bevolkingsonderzoek naar borstkanker?
  • Bij een erkende radiologische dienst, bv. in AZ Turnhout, AZ Voorkempen (Malle) of AZ Klina in Brasschaat.
  • In de mammobiel.
De mammobiel is een bus die speciaal ontworpen is voor het maken van een mammografie (röntgenfoto) van je borsten. De mammobiel staat om de 2 jaar een maand in Hoogstraten. De mammobiel staat weer in Hoogstraten vanaf dinsdag 26 september '23 t.e.m. donderdag 26 oktober '23. Dit op site Stede Akkers, in de Jaak Aertslaan, tegenover de ingang van het lokaal dienstencentrum. Opgelet: we kunnen niet garanderen dat u vlakbij de mammobiel kan parkeren. 
De mammobiel is ook toegankelijk voor rolstoelgebruiksters via een lift. 
Wil je een afspraak maken voor een screening in de mammobiel?
Of komt de voorgestelde afspraak je niet goed uit (en wil je die verzetten)? 
  • Bel naar het CvKO op het gratis nummer 0800 60 160 (elke werkdag van 9 tot 12 en van 13 tot 16 uur). Na het intikken van je postcode helpen we je graag verder.
Hoe gaat het onderzoek in zijn werk?
  • De medewerker geeft je kort uitleg en stelt een paar vragen. 
  • Je kleedt je bovenaan uit. 
  • De medewerker neemt van elke borst twee röntgenfoto’s, horizontaal en schuin.
  • De radioloog in de dienst beoordeelt de foto’s en vergelijkt ze met de vorige mammografieën.
  • Alle foto’s worden naar het Centrum voor Kankeropsporing gestuurd en een tweede keer, en indien nodig nog een derde keer, bekeken.
  • Ongeveer 3 weken later ontvangen jij en je dokter het resultaat.
Blijf waakzaam!
Ook als je om de twee jaar een mammografie laat nemen. En ook als je niet tot de leeftijdsgroep behoort van het bevolkingsonderzoek borstkanker. Check regelmatig zelf je borsten. Enkel door herhaaldelijk zelfonderzoek leer je je borsten goed kennen, en merk je een knobbeltje of verandering sneller op. Merk je een verandering op? Contacteer je dokter of gynaecoloog. 

Heb je een vraag over zorg of hulp?

Heb je een andere, niet-medische vraag over zorg of hulp (bv. over thuiszorg, poetshulp, hulp bij vervoer)? Kom dan gerust even langs bij het Buurtloket in het lokaal dienstencentrum.
Tijdens de openingsuren kan je er zonder afspraak terecht.