Hoogstraten werkt aan BOA-proeftuinen

Gepubliceerd op  dinsdag 15 okt 2024 om 10:57 uur
Hoogstraten maakt samen met partners werk van het Vlaams BOA-decreet. BOA staat voor een geïntegreerd aanbod aan Opvang en Activiteiten.

In november werken we aan de kinderopvang van de toekomst. Hoogstraten maakt samen met partners werk van het Vlaams BOA-decreet. BOA staat voor een geïntegreerd aanbod aan Opvang en Activiteiten.  

Concreet willen we kinderen tijdens de naschoolse uren, op woensdagnamiddag en op schoolvrije dagen naast de klassieke opvang meer speelmogelijkheden en ontplooiingskansen aanbieden in hun vertrouwde omgeving. Zo krijgen zij meer keuzevrijheid in wat ze willen doen.  

We onderzoeken hoe we dit alles kunnen vormgeven in de verschillende dorpen van Hoogstraten. Dit doen we in de buitenschoolse opvang, maar ook in de directe schoolomgeving. Samen met Amke, speelconsulent bij Speelmakers, werkten we drie concrete proefprojecten uit. Telkens met een eigen karakter om zo veel mogelijk aspecten te kunnen testen. Kinderen kunnen steeds aansluiten vanuit de opvang. Bedoeling is om hieruit te leren en om een visietekst klaar te hebben voor de aankomende bestuursploeg.  

  • Loose Parts Play op de Wereldakker tijdens lange opvangmomenten. Loose Parts Play is een speelmethode waarbij kinderen gebruik maken van verschillende materialen die op meerdere manieren kunnen worden gebruikt. Loose parts verschillen van speelgoed doordat ze in oorsprong niet bedoeld zijn om mee te spelen. Met deze materialen kunnen kinderen hun eigen speelruimte vormgeven en kunnen ze materialen naar hartenlust combineren. Op die manier voeden loose parts de verbeelding en creativiteit van kinderen. Kinderen van de opvang kunnen komen spelen vanaf midden oktober.  

  • Het hockey-atelier gaat om het ontdekken van een nieuwe sport en plezier maken tegelijk! Tijdens het hockey-atelier kunnen kinderen van zo wel binnen als buiten de opvang de sport leren (kennen) in de turnzaal van Wortel. Onder begeleiding van ervaren trainers van HCNK leren de kinderen spelenderwijs de basis van hockey.  

  • Kinderen in de opvang kunnen tijdens Leeskriebels genieten van een rustig aanbod. Ze kunnen na school op maandag of donderdag met hun neus in de boeken duiken in de bibliotheken van Meer en Meerle. Het is als het ware een uitgebreide leeshoek in de opvang.  

Naar top