Stad Hoogstraten|VisitHoogstraten|UiT in Hoogstraten

In Minderhout kreeg ‘het smalle gangetje’ tussen Vrije Basisschool Scharrel en de oversteekplaats aan Minderhoutdorp recent een kleurrijke grondschildering met 3D-effecten. Dit was een idee van de kinderen zelf. Zij mochten voorstellen doen voor een veilige en kindvriendelijke schoolomgeving. Eén van die voorstellen was het aantrekkelijker maken van het ‘smalle gangetje’ voor fietsers en voetgangers.

In september 2020 werd het allemaal wat concreter: de leerlingenraad (= het Scharlement) mocht brainstormen over het ontwerp van de grondschildering. Hun keuze was snel gemaakt: graag een 3D-tekening met avontuurlijke elementen: een afgrond of water om over te stappen of springen. Enkele schoolse elementen van Scharrel mochten ook niet ontbreken: een kip, een nestje met eieren, pootafdrukken. Hun input werd verwerkt in het uiteindelijke ontwerp.

Hoogstraten vindt het belangrijk om kinderen een effectieve rol te laten spelen in het uitwerken van oplossingen voor veilige, beleefbare en in het algemeen kindvriendelijke schoolomgevingen. Hoogstraten heeft het label van ‘Kindvriendelijke Stad’ en dat betekent dat er voortdurend een ambitie is om te werken aan de kindvriendelijkheid van het beleid. Een kindvriendelijke stad is ook automatisch een mensvriendelijke stad. En dat geldt zeker in dit concrete geval: de grondschildering is niet alleen leuk voor kinderen. Ze brengt ook kleur en een spontane glimlach bij ouders en andere (toevallige) passanten.

Door deze make-over worden kinderen extra gestimuleerd om deze veilige route naar school te nemen. Het ‘smalle gangetje’ is een veilige verbinding van de lagere school naar Minderhoutdorp en dat werd nu nog eens extra in de verf gezet.

De grondschildering is een maatregel die door en voor de leerlingen van Scharrel werd uitgewerkt binnen het traject School-straten. Voor elke basisschool in Hoogstraten is zo’n traject op maat voorzien. Er wordt dan met een frisse, kindvriendelijke bril naar elke schoolomgeving gekeken. Hoe vrij kan een kind er stappen of fietsen? En is de verkeersinfrastructuur rond de schoolpoort op kindermaat? Met het project School-straten wil de stad Hoogstraten meer en betere bewegingsvrijheid voor kinderen in de schoolomgeving realiseren. En ook de CO2-uitstoot en fijn stof door schoolverkeer verminderen. 

Voor de grondschildering werd een subsidie aangevraagd bij het Departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse overheid.