Stad Hoogstraten|VisitHoogstraten|UiT in Hoogstraten
Snellere service en meer brandweerlui

De stad Hoogstraten heeft in Minderhout een strook grond aangekocht met een oppervlakte van 1867 m2. De stad wenst op deze locatie de nieuwe brandweerkazerne te bouwen. Deze locatie zal toelaten dat Hulpverleningszone Taxandria (HVZ) straks op het ganse grondgebied van Hoogstraten hulp kan bieden met een aanrijtijd van maximum 15 minuten. Dat betekent voor de inwoners van Meersel-Dreef, Meer en Meerle een aanzienlijke verbetering in vergelijking met de huidige toestand.

Tesamen met deze strook landbouwgrond wordt ook een terrein van het Agentschap voor Wegen en Verkeer aangekocht (de vroegere opslagplaats voor zout). Door deze twee terreinen te combineren komt de brandweerkazerne te liggen aan de Desmedtstraat (op de kruising van de N146 met de N14).

Voor een hulpverleningszone is de locatie van een brandweerkazerne natuurlijk cruciaal. HVZ streeft naar een maximale basisdekking waarvan voor 80% van de bevolking een eerste hulpverleningsvoertuig (met 6 personen) binnen de 15 minuten (opkomsttijd) ter plaatse komt, zowel overdag als ’s nachts. Met de huidige brandweerkazerne is dat onmogelijk.

Daarom had HVZ Taxandria op het grondgebied van Hoogstraten centrale zone aangeduid waarbinnen de nieuwe locatie voor de brandweerkazerne moest gevonden worden. Het aangekochte perceel past helemaal binnen dit criterium. Door de centrale ligging op het grondgebied kan de hulpverleningszone straks garanderen dat de aanrijtijden in onze stad overal ongeveer gelijk zullen zijn.  De zoneraad van HVZ Taxandria gaf op 24 februari 2021 haar akkoord op de algemene afspraken omtrent de bouw van de kazerne.

Naast de bouw van een nieuwe kazerne, zijn er nog andere belangrijke beslissingen die moeten toelaten een snellere en kwalitatievere hulpverlening te bieden aan de Hoogstraatse inwoners:

  • Op het moment dat de nieuwe brandweerkazerne in gebruik zal genomen worden, zullen de brandweerposten van Meerle en Hoogstraten geïntegreerd worden en komt er nog één brandweerkorps in Hoogstraten. Dat moet ten laatste in september 2024 een feit zijn.
  • Het aantal beroepsbrandweerlui in Hoogstraten verhoogt van 7 naar 20 personen.
  • Dankzij de nieuwe kazerne en de uitbreiding van de deze bezetting aan beroepskrachten, kunnen we straks waarmaken dat de tijd om uit te rukken overdag daalt van vijf naar twee minuten.

We brengen ook in herinnering dat er het laatste jaar op gebied van de ambulancediensten in de brandweerpost van Hoogstraten al belangrijke verbeteringen zijn gebeurd:

  • De vrijwillige ambulanciers van de stad Hoogstraten zijn sinds maart 2020 ingekanteld in HVZ Taxandria, wat voor die ambulanciers een hogere vergoeding en een hogere motivatie betekent.
  • Sinds september 2020 hebben we in Hoogstraten een tweede ziekenwagen in dienst.

HVZ Taxandria en het stadsbestuur van Hoogstraten hebben er vertrouwen in dat het overgrote deel van de huidige vrijwilligers zal meeverhuizen naar de nieuwe, modern uitgerust brandweerkazerne. Er zal ook tijdig gestart worden met de recrutering van nieuwe vrijwilligers, in het bijzonder van vrijwilligers die in Meer, Meerle, Meersel-Dreef, Minderhout en Wortel wonen.