Pumptrack biedt sport en spel voor jong en oud

Gepubliceerd op  donderdag 27 jun 2024 om 07:08 uur
Buurtbewoners van het sportpark Wereldakker en alle sport- en spelliefhebbers zijn op zaterdag 29 juni 2024 hartelijk uitgenodigd op de officiële voorstelling van de gloednieuwe pumptrack. Hier kunnen jong en oud zich uitleven met skates, fietsen en steps.

Wat is een pumptrack?

Een pumptrack is een aaneengesloten circuit met bulten en kombochten, die elkaar ritmisch opvolgen. Het is in feite een kruising van een BMX-baan en een skatepark. De gebruikers kunnen zonder af te zetten of te trappen al 'pompend' de hele baan afleggen, vandaar de naam PUMP-track. Een pumptrack is geschikt voor alle fiets- en skatesporten: BMX, mountainbikes, stepjes, loopfietsen, skates en skateboards. Je kiest zelf hoe snel en hoog je gaat. Dit maakt hem toegankelijk voor een hele grote en diverse groep gebruikers.

Na de ontwikkeling van de sportsite Wereldakker, die gericht is op sportclubs, was er nog een zone vrij in te vullen. Deze locatie is perfect om hier een antwoord op te bieden en niet georganiseerde jongeren en kinderen de ruimte geven om vrij (buiten het verenigingsleven) te sporten, te spelen en elkaar te ontmoeten.

Sport- en ontmoetingszone

Naast de pumptrack komt nog een speelplein. Het stadsbestuur vindt dat deze nieuwe infrastructuur ook voor jongere kinderen toegankelijk moet zijn. Zij kunnen bijvoorbeeld met stepjes een ronde maken. Daarom trekken we ook de zone tussen het nieuwe speelplein en de pumptrack open: zo creëren we een ruime speelzone. De werken aan het vernieuwde speelplein zouden gelijktijdig met de aanleg van de pumptrack worden uitgevoerd maar zijn uitgesteld door het natte voorjaar. De haag tussen het speelplein en de pumptrack zal op kort termijn verdwijnen, waardoor het nog duidelijker is dat op deze plek één grote speel- en ontmoetingszone komt, waarvan de pumptrack een onderdeel is. Daarbij zal er rekening gehouden met een optimale afscherming van de naastliggende percelen.

Regels

Er zijn duidelijke reglementen voor zowel het gebruik van de speelzone als de pumptrack. Het stadsbestuur doet dan ook een oproep aan jongeren en ouders om de pumptrack met gezond verstand te gebruiken, Een grote meerderheid van jongeren houdt zich hieraan. Bij overtredingen roept het stadsbestuur op om de jongeren hierover aan te spreken. De stad zal het correcte gebruik van de pumptrack verder monitoren.

In totaal heeft stad Hoogstraten voor het project ruim 207.000 euro uitgetrokken. 60% daarvan wordt door de Vlaamse regering betoelaagd en 40% is voor rekening van stad Hoogstraten.

Deze mooie infrastructuur verdient natuurlijk een feestelijke opening. Op zaterdag 29 juni is iedereen van harte welkom tussen 13.30 en 17.30 om te genieten van demonstraties of om deel te nemen aan een workshop. Inschrijven is niet nodig.

Openingsuren

De pumptrack is dagelijks vrij toegankelijk tijdens de openingsuren:

  •        van 1 april t/m 30 september: van 7.00 uur tot 22.00 uur
  •        Van 1 oktober t/m 31 maart: van 8.00 uur tot 18.00 uur
Naar top