Les délices de Za-Kpota: lokaal sinaasappelsap uit Benin

Georganiseerd door
Cjepez met steun van stadsbestuur Hoogstraten
Les délice de Za-Kpota
Inhoud project

Hoogstraten heeft al verschillende jaren een stedenband met Za-Kpota in Benin.

Wat aardbeien zijn voor Hoogstraten, zijn de sinaasappelen voor Za-Kpota. Als het aanbod de vraag overtreft, duiken de prijzen op de versmarkt in elkaar.
De producenten zoeken dan naar uitwegen om hun product toch nog te verkopen aan een aanvaardbare prijs. Verwerking in confituren, sappen, diepvries,... biedt dan een uitkomst.

Za-Kpota produceert jaarlijks ongeveer 30.000 ton sinaasappelen. 25% wordt niet geplukt of verkocht. Za-Kpota en Hoogstraten zetten met steun van de Beninse en Belgische overheid in op een versterking van de sinaasappelfilière. Iedere partner zet in op een deel van de keten. Wij focussen ons op de vorming van coöperaties en de verkoop van de sinaasappelen.

Een doorn in het oog van alle betrokkenen zijn twee sapfabrieken die stilliggen. Een eerste dateert al van 1983 en werd door Israël gefinancierd. Een tweede is veel recenter - van 2013 - en was een gift van de voormalige president. De opeenvolgende buitenlandse bedrijven die deze fabriek wilden runnen, kregen de productie niet van de grond. De jongeren van Cjepez pakten de uitdaging op. Cjepez staat voor ‘Cercle de jeunes engagés pour la promotion de l’excelllence dans la commune de Za--Kpota’. Zij bieden jongeren, zonder diploma lager onderwijs, kansen aan om stages te lopen en opleidingen te volgen. Twee meisjes en twee jongens van Cjepez gingen op stage bij een ondernemer in Bohicon die stap voor stap een artisanaal sapfabriekje uit de grond stampte. Tijdens deze stage ging de raad van bestuur van Cjepez aan de slag om een project uit te schrijven voor artisanale verwerking van fruit. Door een kleinschalige productie-eenheid te starten wilden ze tewerkstelling creëren voor jonge, laaggeschoolde werklozen, samenwerking tussen alle lokale actoren versterken en een markt voor lokale producten opzetten.
Door het aanbieden van de sappen in de scholen kan ook de voeding van de schoolgaande kinderen worden verrijkt. In een eerste jaar hopen ze 21 ton sinaasappelen en citroenen te verwerken. 

Primeur 
Het eerste sinaasappelsap van Za-Kpota is een feit en werd aan de Hoogstraatse delegatie overhandigd. Ze kregen de kans om hun bedrijfje te bezoeken en het productieproces mee te volgen. De jongeren zijn terecht fier op wat ze realiseerden. Hun initiatief geeft ook een boost aan de pas opgerichte coöperaties. Zij maken ook volop plannen om uit te breiden naar de verwerking van het organisch afval met een biogasinstallatie en compostering en verkoop van organische meststoffen. Ze gaan hun klanten ook aanmoedigen om kroonkurken bij te houden.
De jongeren die er werken ontvangen voorlopig geen loon, maar blijven desondanks zeer gedreven. Het sap wordt voorlopig onder de marktprijs verkocht: 250 FCFA ipv 300 FCFA. Voor hun project ontvingen ze financiële steun van de stad, Rotary Hoogstraten - Kempen, de ResTANTEs, SVZ Breda en Coöperatie Hoogstraten. Ook de gemeente Za-Kpota, Cjepez en de jongeren droegen hun steentje bij.

Partners van het project
  • Cjepez
  • Stadsbestuur Hoogstraten
  • Rotary Hoogstraten Kempen 
  • de ResTANTEs 
  • SVZ Breda
  • Coöperatie Hoogstraten.
  • Gemeente Za-Kpota en de jongeren

Steun is steeds welkom. Neem hiervoor contact op met de dienst mondiale samenwerking van het stadsbestuur.

Praktische gegevens
Contact
Naam
Mondiale Samenwerking
Telefoon of GSM
03 340 19 54